10 regels voor verantwoord lenen

Geld lenen is meer regel als uitzondering voor een groot deel van de huishoudens in Nederland en dat leidt dan ook niet zelden tot problemen. Om problemen met het aflossen van de lening te voorkomen, wordt dan ook aangeraden onderstaande 10 regels voor verantwoord lenen in acht te nemen.

Regel 1: Bereken de maximale aflossingsmogelijkheid per maand
Voor het verantwoord lenen is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de maandelijkse aflossingscapaciteit. De persoonlijke aflossingscapaciteit kan berekend worden door alle maandelijkse uitgaven van de maandelijkse inkomsten af te trekken. Wel moet er nog rekening worden gehouden met en bedrag dat maandelijks gereserveerd moet worden voor onvoorziene omstandigheden.

Regel 2: Kijk uit met kopen op afbetaling
Het kopen op afbetaling is simpel en laagdrempelig, maar heeft één groot nadeel en dat is de hoge rente die er tegen over staat. Als er dus andere mogelijkheden zijn om geld te lenen, tegen een lagere rente is het aan te raden om geen producten op afbetaling te kopen. Dit bespaart namelijk veel kosten.

Regel 3: Vergelijken van offertes
Er zijn veel kredietverstrekkers maar al te graag bereid om u een lening te verstrekken. Dit betekent ook dat er veel verschillen zijn te vinden in de voorwaarden zoals de rentevergoeding. Om verantwoord te lenen is het dan ook van belang om meerdere offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken, zodat het beste aanbod geaccepteerd kan worden.

Regel 4: Superlage rente aanbieding bestaat niet
Een superlage renteaanbieding voor een lening bestaat niet gedurende de hele looptijd van de lening. Aanbiedingen met een superlage rente gelden slechts voor een aantal maanden, waarna er een hogere rentevergoeding in rekening zal worden gebracht. Kijk dus goed uit voor deze verleiding.

Regel 5: Looptijd lening afstemmen op het product
Het is niet verstandig om een lening af te sluiten voor een product dat minder lang meegaat dan de looptijd van de lening duurt. U bent dan nog steeds bezig met afbetalen voor een product dat niet meer gebruikt kan worden.

Regel 6: Niet kunnen sparen = ook niet kunnen lenen
Als iemand niet in staat is om maandelijks een bedrag te sparen, spreekt het voor zich dat er dan ook geen ruimte overblijft om aan een aflossingsverplichting te kunnen voldoen. Kijk dus eerst of u in staat bent om te sparen, alvorens er een lening wordt afgesloten.

Regel 7: Kijk uit bij het oversluiten van een lening
Het klinkt vaak aantrekkelijk om een of meerdere bestaande leningen over te sluiten, maar dit is niet altijd de beste optie. Zet dus eerst alle kosten van de huidige lening of een rij en zet dit af tegen de kosten van de nieuwe lening over de hele looptijd en rekening houdend met een eventuele boete.

Regel 8: Voorkom een BKR codering
Zorg bij het aangaan van een lening er wel voor dat er geen problemen kunnen ontstaan bij de aflossing, anders is de kans op een codering bij het BKR groot. Een bkr registratie kan problemen opleveren bij het afsluiten van abonnementen, kopen op krediet, kopen op internet, en uiteraard bij het afsluiten van nieuwe leningen.

Regel 9: Niet meer lenen als nodig is
Het is verleidelijk om meer te lenen als nodig is, maar dit is onverstandig, want lenen kost altijd geld en het extra geld wordt dan vaak aan nutteloze zaken uitgegeven.

Regel 10: Neem de tijd
Neem de tijd voor het afsluiten van een lening, want u zit er voor een lange tijd aan vast. Bekijk dus rustig alle aanbiedingen en neem niet direct een beslissing. Het is beter om na een dag weer rustig de aanbiedingen te bekijken en dan pas een beslissing te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>