Aandachtspunten bij het afsluiten van een autolening

Voor autorijden hebben we heel veel over: hoge brandstofprijzen, belastingen en heffingen zorgen niet voor minder auto’s op de weg. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een groot gedeelte van de autobezitters geld leent voor de aanschaf van een auto.

Welke vormen van autoleningen zijn er?

Hoewel er veel vormen van autolening mogelijk zijn, passen deze over het algemeen in één van de volgende twee vormen: van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.
Bij de persoonlijke lening betaalt u een vast bedrag per maand aan aflossing en rente, zodat u precies weet waar u aan toe bent. De maximumhoogte van de autofinanciering is afhankelijk van uw inkomen en vaste lasten. In de meeste gevallen is het mogelijk om over de looptijd van een persoonlijke lening te onderhandelen.

Een doorlopend krediet voor een autofinanciering biedt u de mogelijkheid om een afgesproken maximaal bedrag rood te mogen staan. U lost in principe iedere maand af, maar heeft ook de mogelijkheid om opnieuw geld op te nemen. Bij de persoonlijke lening kan dit niet. Ook bij het doorlopend krediet is de maximale financiering afhankelijk van uw inkomen en vaste lasten.
De rente van een persoonlijke lening is lager dan die van een doorlopend krediet. Als u dus geen extra opnamemogelijkheden wilt, is deze vorm van autolening voor u het meest geschikt. Als u echter meer flexibiliteit wilt bij uw lening en u bent bereid daar een hogere rente voor te betalen, dan is het doorlopend krediet voor u beter.

Wij adviseren u ervoor te zorgen dat de looptijd van de autolening gelijk of korter is dan de levensduur van de auto. Bent u van plan iedere 5 jaar een nieuwe auto aan te schaffen, zorgt u er dan voor dat de autofinanciering van uw ‘oude’ auto volledig is afgelost. Anders hebt u dubbele lasten.
In dit kader is het ook goed na te denken over het type autoverzekering dat u afsluit. Als dit geen all-risk autoverzekering is, is het goed dat u zich realiseert dat u bij een ongeluk met eigen schuld mogelijk een tweede autolening moet afsluiten, omdat de oude autolening nog niet is afgelost. Het is dus verstandig gedurende de looptijd van een autofinanciering een all-risk autoverzekering te hebben. Na de afbetaling van de lening kunt u eventueel overstappen op een WA-autoverzekering.
Mogelijke verstrekkers van een autolening zijn banken, kredietverschaffers en autodealers. Welke aanbieder u de meest gunstige autolening verschaft, hangt sterk af van uw privéomstandigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>