Besparen om schulden op te lossen

Veel Nederlands hebben een schuld. Uit onderzoek blijft dat het om de meerderheid van de Nederlanders gaat. Maar hoe komen mensen aan schulden? Hoe diep zitten mensen in de schulden en hoe komen ze er weer uit? Het is belangrijk om achter het probleem van de schulden te komen. Hierbij kun je een overzicht maken van de schulden en dan bepalen met een maandbegroting hoeveel je kunt afbetalen. Daarna kun je een regeling treffen met de schuldeisers.

Allereerst wordt er een brief gestuurd naar de schuldeisers. Het is belangrijk dit te doen zodat je een regeling kunt treffen. Vraag of de schuldeisers eventuele invorderingsmaatregelen, zoals een incasso of loonbeslag willen stoppen. Het kan namelijk zijn dat je op dit moment niet alle schuldeisers af kunt betalen. Vraag dan bijvoorbeeld de grootste schuldeisers(s) of je tijdelijk mag stoppen met het betalen van de aflossingen. Op deze manier krijg je de gelegenheid om je kleine schulden af te lossen. Als je de hoogte of maandelijkse betaling niet precies weet, vraag deze gegevens dan op bij de betreffende persoon of instantie.

Ten tweede zul je je gegevens aan moeten passen. Het kan zijn dat gegevens namelijk gewijzigd zijn, te denken aan gegevens over schulden, inkomsten of uitgaven. Eerst de gegevens aanpassen is belangrijk. Uit de aangepaste begroting kun je namelijk opmaken wat nu je maximale aflossingsruimte is en wat de gewenste aflossingen zijn.

Ten derde kun je een voorstel doen bij de schuldeisers. Is je maximale aflossingruimte lager dan de som van de gevraagde maandelijkse aflossingen? Dan kun je proberen een voorstel te doen aan de schuldeisers. Je verdeelt dan je maandelijkse aflossingsruimte eerlijk over al je schuldeisers. In een brief aan deze schuldeisers kun je dan uitleggen waarom je de gevraagde aflossingen niet kunt betalen. Hierbij kun je een eigen regeling voorstellen. Als je schuldeisers dan akkoord gaan, dan kun je maandelijks de nieuwe bedragen gaan aflossen tot je schulden volledig zijn afgelost. Gaan niet alle schuldeisers akkoord, dan kun je het beste professionele hulp zoeken bij bijvoorbeeld een kredietbank. Dit moet je ook doen als je schulden uitzonderlijk hoog zijn of wanneer je alleen maar meer schulden krijgt.

Het is belangrijk dat je alle post open maakt, de enveloppen weg gooit. Zo lijkt de stapel namelijk een stuk kleiner. Maak een overzicht van al je schulden. Schrijf dan op hoe hoog de schuld is en wanneer je had moeten betalen. Schrijf ook de naam en het telefoonnummer van het bedrijf erbij. Bel dan alle schuldeisers op en leg uit waarom je nog niet hebt kunnen betalen. Maak dan een maandbegroting en bepaal aan de hand daarvan hoeveel je kunt afbetalen. Misschien kun je dan tijdelijk bezuinigen of zijn er mogelijkheden voor extra inkomsten. Let op, overschat je financiƫle ruimte niet. Zorg ervoor dat je genoeg overhoudt voor de vaste lasten en de gebruikelijke leningen zodat je niet verder in de schulden raakt. Als je weet hoeveel je per maand kunt inlopen, kun je de schuldeisers bellen om afspraken te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>