De kosten van rood staan

Bij bijna elke betaalrekening kun je rood staan. Maar als je dit niet wilt kun je dit aangeven bij de bank en wordt dit geblokkeerd. Let op: dit is niet vanzelfsprekend dus dit zul je zelf aan moeten vragen!

Banken bieden graag de mogelijkheid om rood te staan, want hier verdienen ze erg veel aan. Veel mensen staan wel eens rood, de een wat langer dan de ander. De bank verdient hierdoor tot wel zeventien procent aan rente. Je kunt daarom het rood staan beter voorkomen.

Als je bij een bank rood mag staan, dan staat er altijd een kredietlimiet vast voor de betaalrekening. Vaak kan de roodstand oplopen tot wel 1000 euro. Veel mensen die af en toe rood staan boeken elke maand geld over naar de spaarrekening. Als je hierdoor rood komt te staan is het een erg dure beslissing om te gaan sparen. Je kunt beter geld overboeken als je salaris binnen is gekomen. Teveel overboeken kost je veel geld als je hierdoor rood komt te staan. Op een spaarrekening ontvang je slechts vier procent en roodstand kost gemiddeld veertien procent.

Bij een bank kun je gratis een betaalrekening afsluiten, omdat ze klanten willen binden aan de bank en om te kunnen verdienen aan de roodstand. De hoogte die door de banken gerekend wordt voor de rente bij roodstand, is verschillend. Ze zijn ook afhankelijk van de algemene rentestanden. Momenteel vragen de meeste banken boven de tien procent. Gemiddeld zit de rente momenteel op dertien procent.

Als je roodstand niet kunt voorkomen, moet je hier wat aan doen. Je kunt dan kiezen voor een doorlopend krediet. Als je dan rood komt te staan, moet je gelijk geld overboeken van het doorlopend krediet naar de betaalrekening. Doorlopend krediet is vergeleken met de situatie net, veel goedkoper, maar je moet de verleidingen wel weerstaan om niet meer op te nemen dan noodzakelijk. Het is dus een kwestie van afwegen wat bij je situatie past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>