Effectief omgaan met schulden

Als u door uw financiƫle situatie op een zeker moment hebt besloten geld te gaan lenen, heeft dat een aantal belangrijke consequenties. Sommige mensen gaan erg tekeer tegen instanties als de DSB Bank, Frisia, Postkrediet en Becam omdat ze lenen te aantrekkelijk zouden doen overkomen, of zelfs misleidend te werk zouden gaan in hun reclames. Hoewel deze reactie begrijpelijk is en misschien wel terecht, is het zaak om met de gevolgen van uw daden om te gaan: het afsluiten van een krediet.

Hulp bij schulden

De situatie is nu eenmaal zoals hij is en om er financieel het beste van te maken, volgt hier een aantal aandachtspunten om effectief om te gaan met schulden.

  • Een goed startpunt bij schulden is altijd om een inventarisatie te maken. Veel mensen met schulden raken in paniek van alle geldzorgen en stoppen de rekeningen weg en maken simpelweg de post niet open. Kom tot rust, zet de zaken op een rijtje en wees eerlijk over hoe de zaken ervoor staan. Een kredietprobleem is altijd op te lossen; als u echt niet weet waar te beginnen kunt u altijd hulp vragen bij gespecialiseerde instanties of zoeken op het internet.
  • Na de inventarisatie van de schulden kunt u een overzicht maken: welke schulden moet ik het eerst aflossen? Hierbij is een stelregel dat de leningen met de hoogste rentes prioriteit hebben en dus het eerst moeten worden afbetaald. De rentelast gaat zo het snelst naar beneden en daarmee uw totale schuld. Zoek ook per schuldeiser de contactgegevens erbij en schrijf deze op.
  • U weet nu welke schulden u het eerst wil (en gaat) aflossen. Zoek contact met de belangrijkste kredietverstrekkers, leg uw situatie uit en dat u voornemens bent om de schuld zo snel mogelijk af te betalen. Kredietverstrekkers zijn vaak toeschietelijker dan u denkt: zij willen ook dat u van de schuld af bent zodat iedereen een goed gevoel aan de transactie overhoudt.
  • Nu u een plan heeft voor de belangrijkste schuldeisers, maakt u een financieel plan. Hoeveel inkomsten zijn er, kan dit bedrag nog stijgen op de een of andere manier? Wat zijn de vaste lasten en andere uitgaven en in hoeverre kan daarop bespaard worden? Let erop dat iedere vrije euro eigenlijk naar het aflossen van de schuld zou moeten gaan.
  • Als u de eerste schuld afbetaald heeft, kunt u echt trots op uzelf zijn en mag u uzelf belonen met een klein presentje. Laat dit een goede motivatie voor u zijn alsmede een financieel leermoment.

Herhaal het bovenstaande stappenplan voor het aflossen van leningen totdat u weer financieel gezond bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>