Hoeveel geld lenen: waar je aan moet denken

Als u overweegt om geld te gaan lenen, dan is het een goed idee om eerst een duidelijk overzicht te krijgen van uw financiële situatie. Die informatie kunt u dan gebruiken om te bepalen hoeveel u ongeveer zou kunnen lenen.

Het is goed idee om niet alleen op het advies van kredietverstrekkers te vertrouwen, maar om ook zelf goed na te denken over het maximale bedrag dat u denkt te kunnen lenen, zodat u uw lening zonder problemen zal kunnen terugbetalen. Een lening sluit u immers af om uw leven makkelijker te maken, en niet om in de problemen te komen! Houdt dit altijd in uw achterhoofd als u een lening wilt gaan afsluiten.

Het mooiste is natuurlijk om een onafhankelijk professioneel advies te krijgen over hoeveel u kunt lenen. Zulke professionele hulp kost echter vaak ook weer extra geld, en is dus niet voor iedereen een goede optie. Daarom kunt u het volgende voor uzelf nagaan, zodat u ongeveer kunt bepalen wat u kunt lenen.

Bij het vaststellen van de maximale hoeveelheid die u verantwoord kunt lenen kunt u op het volgende letten.

  • Wat zijn uw inkomsten: Hoeveel geld krijgt u maandelijks van uw inkomen, pensioen of uitkering binnen? U kunt hier indien gewenst ook het inkomen van uw partner bij optellen.
  • Wat zijn uw maandelijkse kosten: De vaste lasten die u elke maand kwijt bent aan huur, boodschappen, uw kinderen, verzekeringen, uw auto en eventuele andere dingen. Reken dit bedrag altijd ruim, zodat u in uw begroting iets overhoudt voor onverwachte kosten
  • Wat houdt ik dan over: Als u uw maandelijkse kosten aftrekt van uw maandelijkse inkomsten heeft u hopelijk nog geld over. Als u kosten hoger zijn dan uw inkomsten dan is het waarschijnlijk verstandig om geen extra geld bij te lenen. Als u wel wat geld overhoudt, dan is dat geld beschikbaar voor de maandelijkse aflossing van uw lening.

Samengevat moet u dus uitrekenen hoeveel geld u overhoudt elke maand. Vervolgens kunt u een lening uitkiezen waarbij de maandelijkse aflossingskosten niet hoger zijn dan het bedrag dat u elke maand kunt missen.

Dit artikel is bedoeld als hulp bij het uitkiezen van een eventuele lening, en bevat enkele tips hiertoe. Als u echter de mogelijkheid hebt verdient het altijd de aanbeveling om professioneel advies in te winnen. Gebruik dit artikel niet als vrijbrief om teveel te lenen, u bent altijd zelf verantwoordelijk voor de leningen die u afsluit, dus denk goed na voordat u een lening afsluit! We hopen dat dit artikel u heeft geholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>