Voor- en nadelen van kopen op afbetaling

Kopen op afbetaling kan heel handig zijn, maar het is niet altijd verstandig. Om na te gaan of kopen op afbetaling voor u een goede keuze is, kunt u uitrekenen of de maandelijkse aflossingen binnen uw budget passen. Dat kan door al uw inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Zo weet u hoeveel u maandelijks kan missen. Houd daarbij wel rekening met de mogelijkheid dat er onverwachte kostenposten kunnen ontstaan. Het is verstandig daarvoor een buffer te hebben, zodat u niet ineens in financiële problemen kan komen.
Kopen op aflossing werkt via een vooraf afgesproken aantal termijnen. U betaalt elke maand een bepaalde aflossing en de rente over het openstaande bedrag. Na de aflossing is het product uw eigendom. Soms wordt deze vorm ook ‘huurkoop’ genoemd.

Als de aanschaf van een bepaald artikel echt nodig is, maar u kunt het niet in een keer betalen, is kopen op afbetaling vaak een goede oplossing. Voorwaarde is wel dat u de maandelijkse aflossingen kunt missen.
Een ander geval waarin kopen op afbetaling niet onverstandig hoeft te zijn, is wanneer u weet dat u binnenkort meer financiële ruimte krijgt. Als u bijvoorbeeld weet dat u binnenkort promotie (en opslag) krijgt, of dat u gaat verhuizen naar een goedkopere woning. In dergelijke gevallen weet u dat de aflossing van het product dat u op afbetaling koopt geen probleem zal zijn.

Kopen op afbetaling kan ook een goede oplossing zijn, als u geen vooruitzicht hebt op verbetering van uw financiële situatie maar u hebt op dit moment al voldoende financiële ruimte voor de aflossing en de rente. Uiteraard is het goedkoper om eerst te sparen en het product dan in één keer te betalen, maar de afweging of u wilt wachten is natuurlijk een persoonlijke keuze.
Kopen op afbetaling is onverstandig als u geldproblemen hebt. Overigens is het bij online postorderbedrijven als Otto en Wehkamp ook niet mogelijk om op afbetaling te kopen als u al schulden hebt, want deze bedrijven controleren eerst uw gegevens bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) te Tiel voordat ze een postorderkrediet verlenen.

Als het om grote bedragen gaat, van drieduizend euro of meer, dan kan het de moeite lonen een lening af te sluiten bij een kredietverstrekker in plaats van te kopen op afbetaling. De rente van zo’n lening ligt namelijk vaak lager dan de rente die u betaalt als u op afbetaling koopt. Een goede plek om u te oriënteren op verschillende leningen is het leningenoverzicht op Cashlenen.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>