Onderhandse lening

Een onderhandse lening is een lening met een andere partij dan een bank, waarbij bovendien partijen rechtstreeks met elkaar onderhandelen over de voorwaarden van de lening. Dit kan bijvoorbeeld tussen familieleden of tussen vrienden zijn.
Het voordeel hiervan is dat u niet gebonden bent aan leveringsvoorwaarden van een bank of van het Bureau Krediet Registratie (BKR) te Tiel. Ook heeft u niets te maken met de gedragscode van de Vereniging van Financieringsondernemingen (VFN).

Voorwaarden bepalen

Bij een onderhandse lening bent u samen in overleg volledig vrij om de voorwaarden te bepalen.
Als geld bij een onderhandse lening wordt gebruikt om een huis te kopen of te verbouwen, betaalt de Belastingdienst mee. De lener kan de rente die aan de uitlener betaald moet worden namelijk opvoeren als hypotheekrente en komt daarmee in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek. Om de lening ook voor de geldverstrekker aantrekkelijk te maken, zou u bijvoorbeeld een rentepercentage af kunnen spreken dat tussen de hypotheekrente en de spaarrente in ligt. Hierdoor betaalt degene die leent minder dan bij een gewone hypotheek, en krijgt degene die geld uitleent meer rente dan wanneer het geld gewoon op een spaarrekening had gestaan.

Belastingdienst en onderhandse lening

Bij een dergelijke constructie kijkt de Belastingdienst vaak nauwkeurig mee. Zij willen inzage in het opgestelde contract om te controleren of daar bijvoorbeeld duidelijk aangegeven staat hoeveel rente er betaald moet worden en waarvoor de lening bedoeld is. Ook willen zij nakijken of de rente wel marktconform is, zodat het niet lijkt op een schenking. In dat geval zou er misschien schenkingsrecht moeten worden betaald.

Het veiligst is een goed contract vast te laten leggen bij een notaris, zeker als het om grote bedragen gaat. In dit contract moet in elk geval helder zijn:

  • wat het bedrag is dat geleend wordt;
  • waar het voor bedoeld is (bijv. het kopen of verbouwen van een huis);
  • hoe hoog de rente is;
  • hoe de rente betaald wordt (bijv. maandelijks);
  • hoe lang de lening loopt en hoe deze afgelost wordt;
  • of de lening opgezegd kan worden door de leningsverstrekker, en zo ja, op welke termijn;
  • of de lener vervroegd mag aflossen
  • of de lener ook nog andere leningen mag afsluiten naast deze onderhandse lening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>