Persoonlijke lening

De persoonlijke lening (ook wel PL genoemd) is een vorm van aflopend krediet voor particulie-ren. Deze leningsvorm kwam op aan het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw. Anders dan bij een doorlopend krediet kunnen bij een persoonlijke lening de reeds afgeloste bedragen niet opnieuw worden opgenomen.

De persoonlijke lening is vaak een gemakkelijke manier van lenen en lijkt enigszins op een doorlopend krediet. De persoonlijke lening kan variëren in looptijd en rentepercentage. Vaak leent u tegen iets lagere rentepercentages dan gemiddeld en iets aantrekkelijker voorwaarden. Deze voorwaarden horen in een financiële bijsluiter te staan. Geld lenen voor een auto, voor een keuken of voor een vakantie doet men vaak met een persoonlijke lening.
U ontvangt direct het geleende geld en de terugbetaling is duidelijk in termijnen met een vaststaande looptijd en rente.

Persoonlijke verstrekt

Een andere vorm van persoonlijke leningen zijn leningen die u persoonlijk worden verstrekt. Een persoonlijke lening is ideaal voor kleinere bedragen en als beide partijen zeker weten dat het geld terugbetaald zal worden. Het wordt natuurlijk een vervelende zaak als de geldverstrekkers hun geld niet terugzien en u toch nog regelmatig contact met hen heeft.

Vooraf zekerheid bij persoonlijke lening

Een voordeel van de persoonlijke lening is dat er een vaststaande, vaak lage rente en een vaststaande looptijd worden afgesproken. Daarnaast is er weinig renterisico en dit maakt deze leningsvorm goedkoper dan een doorlopend krediet. Omdat van deze lening zo vaak gebruik wordt gemaakt, zijn er ook veel aanbieders. Hierdoor zijn de condities zeer scherp voor de consument.
Nadeel van deze leningsvorm is dat het duurder is dan een hypotheek. Er is namelijk geen onderpand voor de lening. Ook kan de rente hoog worden: de rente staat vast en is relatief al laag, maar als door economische omstandigheden de rente extreem laag zou worden, kan deze toch boven het gemiddelde van de markt uit komen. Bovendien is het vaak niet mogelijk om de lening tussentijds af te lossen. Soms is het wel mogelijk, maar dan krijgt u hiervoor een boete berekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>