Renteloze lening

Als u fiscaal gunstig geld wilt lenen, kan een renteloze lening een uitkomst zijn. Een renteloze lening kan worden verstrekt door familie. Het geld wordt dan uitgeleend tegen een rente van nul procent. Ook kunt u een waardevol voorwerp, zoals een schilderij of een antiek sieraad, aan een familielid verkopen tegen een veel te lage prijs. Deze persoon kan het dan voor een marktconforme prijs doorverkopen. Een andere optie is dat bijvoorbeeld een huis of auto ver beneden de marktwaarde wordt verkocht aan de ‘lener’. Ook in dat geval spreekt men van een renteloze lening.

Contract bij een renteloze lening

Voor een renteloze lening in geld dient een contract te worden opgemaakt en daarin moet staan dat het bedrag direct opeisbaar is. Dit contract kan onderhands worden afgesloten of het kan bij een notaris worden vastgelegd. Het goed is goed daarin ook vast te leggen wat de looptijd van de lening is. Eventueel kan afgesproken worden dat het bedrag na verloop van tijd beetje bij beetje worden kwijtgescholden. Het is een nadeel dat dit geleende bedrag te allen tijde opeisbaar moet zijn. Als de Belastingdienst hier navraag naar doet bij de lener, moet aangetoond kunnen worden dat de geldlener deze schuld ook daadwerkelijk af kan lossen. Het is wel aan te raden de Belastingdienst hiervan op de hoogte te stellen. U kunt bij hen ook advies vragen: het is hun vak en zij kennen daardoor alle ins en outs.

Geen schenkingsrechten bij renteloze lening

Het voordeel van een renteloze lening is dat u geen schenkingsrechten hoeft te betalen. Er wordt namelijk geen geld geschonken. Het principe is namelijk dat de lening terugbetaald kan en zal worden. Bovendien ontstaat er in belastingbox 3 een schuld en in sommige gevallen kan dat voordelig zijn. Een nadeel is wel dat het geleende bedrag altijd terug moet kunnen worden betaald. Dat kan vrij lastig zijn: u leende tenslotte geld omdat u het zelf niet had. De verstrekker van de lening zal worden belast met een zogenaamde vermogensheffing zolang het geld is uitgeleend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>