Spaarkrediet betekent sparen en lenen tegelijk

Een spaarkrediet is een combinatie van lenen en sparen. Deze vorm van financieren is het best te vergelijken met een doorlopend krediet waarop u niet aflost. U betaalt slechts rente over het opgenomen bedrag. Tegelijkertijd spaart u door middel van een maandelijkse premie. Met dit gespaarde bedrag lost u aan het eind van de looptijd in één keer de lening af. Het bedrag dat u daarna overhoudt, is voor u. Dit bedrag is belastingvrij.

Aanbieders spaarkrediet

Op dit moment kennen we alleen Afab als aanbieder van het spaarkrediet. Voor de mogelijkheden van een spaarkrediet bij Afab bezoekt u hun site en zoekt u via het menu de optie spaarkrediet op. U kunt een gratis en vrijblijvende offerte via Afab aanvragen. Zo’n offerte verplicht u tot niets en geeft u een mooi overzicht van de rente en kosten van de lening.

Hoe werkt het spaarkrediet?

Een spaarkrediet is mogelijk vanaf 6500 euro. Met de kredietverstrekker wordt van te voren een maximaal bedrag, de zogenaamde kredietlimiet afgesproken. Tijdens de looptijd van het spaarkrediet mag u elk gewenst bedrag opnemen, zolang u de kredietlimiet niet overschrijdt.
Net als bij een rentekrediet lost u bij een spaarkrediet in principe niet af. U betaalt elke maand een bedrag aan rente over het door u opgenomen saldo. Dit bedrag wordt automatisch van uw rekening afgeschreven. Om een spaarkrediet na langere tijd toch af te lossen, spaart u het geleende geldbedrag bijeen door middel van een spaarplan (in de vorm van een levensverzekering). Zo spaart u op een fiscaal aantrekkelijke manier de aflossing van uw spaarkrediet bij elkaar. Per maand betaalt u dus een bedrag aan rente en een bedrag aan spaarpremie.

Aflossen van het spaarkrediet

Het uitgangspunt van een spaarkrediet is dat u in eerste instantie niets aflost. Aflossen gebeurt in één keer, en vaak pas na vijf, tien of vijftien jaar. Deze aflossing is belastingvrij en u betaalt deze uit het spaarplan. Bij een spaarkrediet is het echter ook toegestaan om tussentijds kosteloos extra af te lossen. Uiteraard wordt het bedrag dat u schuldig bent dan kleiner en uw reserve groter. Wat u tussentijds hebt afgelost, kunt u ook weer opnemen, zolang u uw kredietlimiet niet overschrijdt.

Voordelen en nadelen van het spaarkrediet

Een voordeel van deze kredietvorm is dat uw totale maandlast lager is dan bij een gewoon doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Ook profiteert u optiemaal van belastingvoordeel dankzij het spaarsysteem dat bij deze kredietvorm hoort. Wanneer u het spaarkrediet gebruikt voor onderhoud van uw huis, kunt u de rente die u betaalt aftrekken van de belasting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>