Spullen verpanden

Het verpanden van spullen kan in tijden van financiële nood een goede oplossing zijn. Er zijn verspreid over het land en vooral in grote steden, meerdere pandjeshuizen te vinden, waar spullen kunnen worden ingeleverd en waar contant geld voor wordt uitgekeerd. Er bestaat altijd de mogelijkheid om het verpande product weer op te komen halen tegen een hoger bedrag. Het bedrag is hoger, dan wat men aan cash gekregen heeft, omdat er natuurlijk een vergoeding tegenover moet staan.

Het pandjeshuis
Er kunnen verschillende namen bedacht worden door de bedrijven, waar spullen verpand kunnen worden, maar de meest gebruikte term is toch wel het pandjeshuis. Het verpanden van goederen kan gezien worden als een alternatieve vorm van lenen. De goederen kunnen worden ingeleverd in ruil voor geld. Gedurende de afgesproken periode heeft de inbrenger van de spullen de mogelijkheid om deze tegen betaling weer op te komen halen. Het is dus een ideaal alternatief in het geval er tijdelijk extra geld nodig heeft, waarvan men van te voren weet dat het geld ook weer terugbetaald kan worden, zodat de spullen weer opgehaald kunnen worden.

Voorbeelden van spullen om te verpanden
Door het pandjeshuis wordt natuurlijk een bepaalde waarde toegekend aan de goederen die worden ingebracht. Gouden sieraden worden vaak ingebracht bij pandjeshuizen omdat daar een redelijke waarde tegenover staat. Ook elektronica goederen zoals plasmatelevisies, laptops, spelcomputers en digitale camera’s zijn voorbeelden van goederen die verpand kunnen worden. Apparaten zullen overigens vrijwel altijd getest worden op hun werking. Naast deze producten, zijn er ook mogelijkheden om een auto, boot of caravan tegen een contant bedrag te verpanden. Op die manier kan er tijdelijk een groot geldbedrag verkregen worden. Als binnen de overeengekomen termijn de goederen niet weer worden afgehaald, dan neemt het pandjeshuis de spullen in de verkoop.

Wel of niet verpanden
Er moet rekening mee worden gehouden dat er geen contante dagwaarde van de goederen wordt uitgekeerd, want het bedrag zal altijd lager zijn om het risico voor het pandjeshuis beperkt te houden. Die moet tenslotte het product verkopen als het niet binnen de afgesproken termijn wordt afgehaald. De vraag wel of niet verpanden moet dan ook per situatie worden bekeken. Als duidelijk is dat het product zeker kan worden terug betaald, dan is het een te overwegen optie. Ook voor mensen met een BKR registratie kan deze vorm van lenen een uitkomst zijn, want het verkrijgen van een reguliere lening zal dan meestal problemen opleveren.

Hou er dus wel rekening mee dat je vaak niet de beste prijs voor je goederen krijgt, relatief een hoge rente betaalt als je het vergelijkt met een gewone lening, en dat je je spullen kwijt bent als je niet op tijd betaalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>