Tips bij het beheren van uw financiën

Recent is door onderzoeksbureau Platform CentiQ onderzoek gedaan naar de kennis van persoonlijk financieel beheer onder de Nederlandse bevolking. Hieruit is gebleken dat de meeste Nederlanders weinig weten van hun eigen geldzaken. Bovendien hebben veel mensen een te positieve visie op hun financiële mogelijkheden.

Een kwart van de Nederlanders zag in de afgelopen twaalf maanden zijn financiële situatie achteruitgaan. Volgens de onderzoekers is dit zorgelijk, gezien de combinatie met de te optimistische houding van veel consumenten. Mensen hebben hierdoor volgens de onderzoekers namelijk geen idee van de gevolgen die de crisis voor hun persoonlijke financiën kan betekenen.

Zestig procent van de ondervraagden zegt voldoende te weten van de persoonlijke financiën. De feitelijke kennis valt echter tegen: de meeste consumenten hebben geen flauw idee hoeveel het kost om rood te staan. Vooral vrouwen, lager opgeleidden en zestigplussers hebben weinig kennis van dergelijke zaken.
De resultaten van het onderzoek zijn verkregen door middel van een representatieve steekproef onder veertienhonderd volwassen Nederlanders.

Het onderzoeksbureau Platform CentiQ is opgericht op initiatief van het Ministerie van Financiën. Onder andere banken en de Consumentenbond zijn vertegenwoordigd in het platform. Centiq heeft een website geopend om mensen wegwijs te maken in hun persoonlijke kasboek. Het adres is: www.wijzeringeldzaken.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>