Veilig lenen: de NIBUD Risicometer

Als u overweegt om geld te gaan lenen, is het raadzaam om een aantal dingen na te gaan. Hoeveel kan ik lenen, en hoe ga ik de lening terugbetalen? Een handige tool om uw beslissing omtrent geld lenen makkelijker te nemen, is de NIBUD Risicometer.

Wat is de NIBUD Risicometer

Met de NIBUD Risicometer is het mogelijk om in vier korte stappen te bepalen wat de risico’s voor u zijn als u een lening afsluit. Aangezien het NIBUD een non-profit overheidsinstelling is, kunt u ervan uitgaan dat de gegevens die worden verstrekt objectief en onafhankelijk zijn. De vier stappen van de NIBUD Risicometer werken als volgt:

  • Stap 1:Persoonlijke gegevens. Hier wordt bekeken of geld lenen in uw gezinssituatie, burgerlijke staat en dergelijke in eerste instantie verstandig is.
  • Stap 2: Vaste lasten. Hier wordt u gevraagd gegevens in te vullen over uw woonsituatie, of u een auto heeft en wat de kosten hiervan zijn, en of er bijzondere uitgaven in het verschiet liggen.
  • Stap 3: Inkomsten. Uiteraard is het bij het afsluiten van een lening belangrijk wat uw inkomsten zijn, in verband met het terugbetalen van de lening. Hier kunt u dan ook aangeven wat uw inkomstenbronnen zijn: uit werk, uitkering, toeslagen, overige inkomsten en eventuele heffingskortingen vult u hier in.
  • Stap 4: Bij de laatste stap wordt u gevraagd uw huidige leningen te omschrijven. Hoe groot zijn de leningen, hoe lang is de looptijd en wat is het bedrag dat u met de nieuwe lening vrij wil maken?

Als u via deze vier stappen uw risicoprofiel heeft bepaald, krijgt u van de Risicometer een advies over uw plannen om een nieuwe leningen af te sluiten. Niet allesbepalend, maar doe er uw voordeel mee! Het invullen van de Risicometer voor leningen van het NIBUD is uiteraard geheel gratis en verplicht u tot niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>