Wat te doen bij een onterechte BKR-notering

Het BKR (Bureau Krediet Registratie) in Tiel houdt van iedereen alle financiele gegevens bij. Zo weten zij precies wanneer u een rekening niet of niet op tijd heeft voldaan. Het maakt hierbij niet uit of het om een hoge rekening gaat, zoals een hypotheek, of om een relatief lage rekening, zoals die van uw internetabonnement. Wanneer u uw rekeningen op tijd voldoet is er geen risico dat u een BKR-notering op uw naam krijgt.

U krijgt een BKR-notering als u een rekening niet of niet op tijd betaald. Pas wanneer u alle openstaande rekeningen heeft voldaan en lopende leningen heeft afgelost, gaat de procedure in werking waarmee u weer vrij komt van de notering. Dit duurt echter nog vijf jaar. In deze vijf jaar bent u verplicht alle rekeningen op tijd te betalen om te zorgen dat uw BKR-notering van de lijst verwijderd wordt.

Steeds meer bedrijven, en ook zeker de webwinkels, controleren of u een notering negatieve notering bij het BKR heeft staan en leveren u bijvoorbeeld vaak niet de artikelen die u besteld heeft wanneer dit zo blijkt te zijn. Een negatieve BKR-notering kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer u een tijdje werkloos bent geweest en lang heeft moeten wachten op een WW-uitkering, wanneer uw salaris per ongeluk iets verlaat werd uitbetaald of wanneer u een tijd in het ziekenhuis heeft gelegen. Dit zijn omstandigheden waarbij u niet in staat bent de rekeningen op tijd te betalen en hier zelf niets aan kunt doen. U heeft immers niet altijd zelf de touwtjes in handen. Toch loopt u zo een groot risico jaren lang vast te zitten aan een negatieve registratie bij het BKR, met alle gevolgen van dien. Wat kunt u doen?

Allereerst dient u contact op te nemen met de onderneming of instantie waardoor u de notering heeft verkregen. U legt hen de situatie uit en vraagt daarbij om een correctie. Wanneer de betreffende organisatie hier niet mee akkoord gaat, kunt u een beroep doen op de geschillencommissie van het BKR. Hier wordt de situatie onder de loep genomen en het resultaat uit hun onderzoek is bindend voor beide partijen. U moet aan kunnen tonen dat u heeft geprobeerd de situatie op te lossen met de instantie zelf en u betaald een bedrag van 22,50 euro voor het onderzoek. Wanneer u in het gelijk wordt gesteld, krijgt u deze kosten terug en bent u direct van uw BKR-notering verlost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>