Geld lenen in de vorm van een WOZ Krediet

Het WOZ krediet is een geldbedrag dat huizenbezitters kunnen lenen met de overwaarde van hun woning (WOZ) als onderpand. De woning moet wel dienen als hoofdverblijfplaats. Het krediet kan vaak een goed alternatief zijn voor een tweede hypotheek.

Er zijn verschillende kredietverstrekkers die u kunnen voorzien van een WOZ krediet. U hoeft voor het afsluiten niet naar de notaris en u heeft ook geen taxatierapport nodig. Wel vindt er een BKR toetsing plaats voordat er een WOZ krediet wordt verstrekt. Het krediet wordt bij het BKR geregistreerd als een doorlopend krediet. Dit is het in feite ook; u mag doorlopend geld opnemen tot het overeengekomen maximale leenbedrag. De hoogte van het leenbedrag hangt af van de WOZ waarde van uw woning. U bepaalt vervolgens zelf hoeveel, wanneer en waarvoor u geld opneemt. Het geld hoeft u dus niet verplicht aan uw huis te besteden.

U betaalt steeds een maandelijkse rente over het uitstaande saldo. De rente is meestal lager dan een doorlopend krediet of tweede hypotheek, omdat u een onderpand heeft in de vorm van uw woning. De looptijd van het WOZ krediet staat niet vast. Hoe lang u doet over het terugbetalen van het geleende bedrag, mag u zelf beslissen. Natuurlijk blijft u altijd maandelijkse rente betalen.

Voordelen WOZ krediet:

  • Geen taxatierapport nodig, de WOZ opgave van de gemeente volstaat
  • U hoeft niet naar de notaris
  • Er zijn geen afsluitkosten
  • U betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag
  • Wanneer u het geld in uw huis investeert, is de rente van het WOZ krediet vaak fiscaal aftrekbaar

Nadelen WOZ krediet:

  • Rente is variabel
  • Uw bestedingsdoel heeft gevolgen voor de fiscale aftrek; geen fiscale aftrek bij besteding aan andere zaken dan uw woning
  • Looptijd staat niet vast
  • WOZ krediet hangt af van de overwaarde van uw huis. Dalende huizenprijzen kunnen problemen geven.

Wanneer u als huizenbezitter snel en gemakkelijk over geld wilt beschikken, kan een WOZ krediet een handige oplossing zijn. Dit kan alleen wanneer u overwaarde op uw woning heeft. U profiteert met een WOZ krediet van een lagere rente dan wanneer u een doorlopend krediet of tweede hypotheek neemt. Wel moet u rekening houden met een variabele rente en een mogelijke verandering in uw WOZ waarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>