Creditcard gebruiken als betaalmiddel

Een creditcard is een pas waarmee aankopen kunnen worden gedaan waarbij de gebruiker achteraf moet betalen.De mogelijkheid om te betalen met een algemene kredietkaart is in 1950 uitgevonden. Diners Club produceerde als eerste deze kredietkaart en introduceerde zijn club-card in 1957 op de Nederlandse markt.

De creditcard heeft een snelle vlucht genomen nadat American Express, VISA en MasterCard in de jaren hierna een uitgebreid wereldwijd netwerk van acceptatiepunten wisten op te bouwen. De creditcard is in Europa in 1966 geïntroduceerd maar vond zijn wortels al in de jaren 50 in de Verenigde Staten van Amerika.

Betalen met een creditcard

Betalen met een creditcard is gemakkelijk vanwege de brede acceptatie. Een handtekening en het tonen van de pas is meestal voldoende. Omdat het betalen met een handtekening relatief onveilig werd (na verlies of diefstal van de creditcard kon een handtekening immers eenvoudig worden nagemaakt), is de pincode op de creditcard geïntroduceerd. Met behulp van deze geheime persoonlijke code werd een betaling veiliger. Essentieel in een pinbetaling is de aanwezigheid van een directe verbinding met de instelling die de kaart uitgeeft. Indien deze verbinding niet aanwezig is, kun je met een handtekening alsnog betalen. Een grotere stap in het betaalgemak met een creditcard is de introductie van de chip op de creditcard. De pincode kan door de chip worden geverifieerd zonder aanwezigheid van een verbinding met de instelling die de kaart uitgeeft. Hoeveel kan worden gekocht met een creditcard is afhankelijk hoeveel krediet de rekeninghouder heeft.

Wie geven creditcards uit?

De bekendste creditcardnetwerken zijn die van VISA, MasterCard, Diners Club, American Express, Comfort Card, Discover, JCB en Cirrus. De meeste banken in de Benelux geven een creditcard uit in samenwerking met de netwerken MasterCard en VISA. Daarnaast zijn er diverse creditcards die onafhankelijk van een bank worden uitgegeven door creditcardorganisaties als PaySquare, Lasercards, ING Card en International Card Services. Ook geven diverse andere instanties in samenwerking met een creditcardorganisatie creditcards uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>