Het rentekrediet is een variant op het doorlopend krediet

Een rentekrediet is een leningvorm voor particulieren die veel geljkenissen toont met een doorlopend krediet. Het grootste verschil is dat u bij een rentekrediet niet verplicht bent om maandelijks een vast of wisselend bedrag af te lossen. Daardoor is het rentekrediet de leenvorm met de laagste maandlast. Deze leenvorm wordt meestal gebruikt om geld achter de hand te hebben zoals bij een verbouwing of restauratie van bijvoorbeeld een oldtimer of ander duur object. De looptijd van een rente krediet is oneindig. U lost immers niets af en betaalt alleen rente. Ingezetenen van Nederland van 18 tot 70 jaar met een vast inkomen, kunnen in aanmerking komen voor een rentekrediet. Voorwaarde is wel dat uw inkomen niet bestaat uit een uitkering van de sociale dienst of de WW.

De hoogte van het te lenen bedrag is mede afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Tevens vindt er altijd toetsing plaats bij het BKR te Tiel.
Door de aflossingsvoorwaarden is het rentekrediet een goede oplossing voor u als u verwacht over een paar jaar meer bestedingsruimte te hebben, bijvoorbeeld omdat u net getrouwd bent of aan het begin van uw carrière staat. U kunt dan later het krediet aflossen.
Overigens is het wel mogelijk om eerder af te lossen op het krediet, zonder boete. Het afgeloste bedrag kunt u eventueel later eenvoudig weer opnemen.
Het grote voordeel van het rentekrediet, is dat de rente laag is.

Na de aflossingsvrije periode die van tevoren is vastgesteld (meestal vijf jaar), wordt door de maatschappij bepaald of u nogmaals in aanmerking komt voor een aflossingsvrije periode. Wanneer dit niet het geval is, wordt het rentekrediet omgezet in een ‘normaal’ doorlopend krediet. Tot die tijd betaalt u dus alleen rente over het geleende bedrag.

Sommige banken hanteren een maximale leeftijd voor de aflossingsvrije periode. Als u bijv. de 65 gepasseerd bent, kunt u geen nieuwe aflossingsvrije periode meer krijgen.
Na de aflossingsvrije periode betaalt u een vast bedrag per maand, dat gedeeltelijk bestaat uit rente en gedeeltelijk uit aflossing. Dit bedrag kan volgens een individuele afspraak tussen u en de geld verstrekker bestaan uit één, anderhalf of twee procent van de kredietlimiet.
De rente van het krediet is variabel, omdat deze betaalt over het openstaande bedrag. Wanneer u tussentijds aflost, daalt dus de rente die u betaalt. Aan het eind van het jaar ontvangt u ook een jaaroverzicht van de betaalde rente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>