Islamitisch bankieren

Het Islamitische bankwezen gaat uit naar een systeem van bankwezen of activiteiten die te verenigen zijn met de Islamitische wetsprincipes (Sharia). Dit wordt allemaal geleid door de Islamitische economie. De rente is hierbij een onaanvaardbare vorm van een vermogensvermeerdering. Er mogen dan geen zaken gedaan worden met onethische bedrijven. Er mogen daarnaast geen speculaties plaatsvinden. Er moet dus geen geld geĆÆnvesteerd worden in bedrijven die zelf grotendeels met geleend geld zaken doen.

Er zijn dus een groot aantal belangrijke uitgangspunten die gelden bij het Islamitisch bankwezen. Maar de Islamitische wet belemmert in het bijzonder de woeker, de inzameling en de betaling van rente. In de Islamitische verhandeling wordt dit ook wel Riba genoemd. Deze Islamitische wet belemmert het investeren in ondernemingen die als onwettig worden beschouwd of verboden zijn. Hierbij kan men denken aan ondernemingen die alcohol of varkensvlees verkopen.

Het basisprincipe van het Islamitisch bankwezen gaat uit van het delen van winst en verlies en het verbod van riba (woeker).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>