Sociale lening voor mensen met lagere inkomens

De sociale lening is een leningsvorm die wordt verstrekt door de Sociale Banken Nederland, vroeger de volkskredietbank genoemd. De sociale lening is een lening voor mensen met lagere inkomens.
Het bedrag dat u via de Sociale Bank Nederland kunt lenen, varieert van 225 euro tot 25.000 euro. U betaalt hiervoor een rente die niet veel verschilt met de rentepercentages van de gewone, commerciële banken.

Geen winstoogmark sociale banken

Dat is opvallend, want deze groep leners is voor de leningverstrekker extra risicovol. Het gaat namelijk om mensen met een relatie laag inkomen. Dat de Sociale Banken Nederland een normale, marktconforme rente kunnen berekenen, is dankzij het feit dat deze banken geen winstoogmerk hebben. Ze hoeven dus niet aan hun klanten te verdienen. Bovendien letten deze banken ook op de persoonlijke situatie van de lener: ze kijken of de hoogte van lening wel verantwoord is, gezien het financiële verleden van de klant en zijn huidige situatie.

Sociale lening bij BKR-registratie

De sociale lening is vooral een uitkomst voor mensen die niet bij een ‘gewone’ bank terecht kunnen vanwege een negatieve registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) te Tiel. Er worden door het BKR geen leningen verstrekt aan mensen die diep in de schulden zitten. Maar wie ooit een negatieve code bij het BKR heeft gekregen en nu een lening wil afsluiten, kan wel bij de Sociale Bank Nederland terecht.

Een sociale lening wordt verstrekt aan mensen met een inkomen tot maximaal 130 procent van het wettelijke minimumloon. Dit betekent dat uw bruto salaris niet hoger mag zijn dan 1735,50 euro per maand (standaardbedrag voor 2008). Dit bedrag is exclusief het vakantiegeld.
Hebt u een hoger inkomen, dan kunt u in aanmerking komen voor een sociale lening als u aan één van de volgende voorwaarden voldoet:

  • U hebt een achterstandsmelding (codering) bij het BKR;
  • U hebt problematische schulden;
  • U kunt geen lening afsluiten omdat u geen extra zekerheden (borgstelling) hebt;
  • U kunt vanwege uw leeftijd geen krediet afsluiten;
  • U hebt een tijdelijke verblijfsvergunning;

Via de website van SBN kunt u nagaan of uw gemeente is aangesloten bij de Sociale Banken Nederland (SBN). Als dit niet het geval is, kunt u bij uw eigen gemeente informeren waar de dichtstbijzijnde Sociale Bank Nederland is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>